Hasta Rehberi
15 Kasım 2024

NASIL RANDEVU ALINIR?
Nasıl Randevu Alırım?
Alo182 Aranarak Ev, iş, ankesör ve cep telefonlarından Alo182 aranır. Çağrıyı karşılayan operatöre hastanın T.C. kimlik numaranız verilir. Randevu talep edilen hastane, poliklinik ve varsa hekim tercihleri operatöre bildirilir. Operatör uygun tarih ve saat dilimlerini vatandaşa bildirir. Vatandaş seçimini yaparak randevusunu alır.
İnternet Üzerinden Randevu Alma 
www.hastanerandevu.gov.tr veya https://www.mhrs.gov.tr/ adresine giriş yapılır. Merkezi Hekim Randevu Sistemi ilk kez giriş yapılırken her vatandaş için ayrı bir hesap açılır. Bunun için ilgili yönlendirme adımları takip edilir. Hesap açıldıktan sonra "Randevu Al" butonunu kullanarak T.C. kimlik numarası ve belirlenen şifre ile giriş yapılır. İstenilen hastane, poliklinik ve hekim tercihi yapılarak randevu alınır.
Mobil Cihaz Kullanarak Randevu Alma
Android, IOS, BlackBerry ve Windows işletim sistemlerine sahip akıllı cihazlar (telefon, tablet) için "MHRS Mobil" uygulaması vardır. "MHRS Mobil" cihazınızın kullandığı uygulama marketinden (App Store, Play Store vs.) ücretsiz olarak indirebilirsiniz. Ayrıca ayrıntılı bilgiye www.mhrs.gov.tr/Vatandas/sikcaSorulanSorular.jsp adresinden de ulaşabilirsiniz.

ZİYARET KURALLARI
Hasta ziyaretini, hastanemizin belirlediği ziyaret saatleri içinde yapılmaktadır. Ziyaret saatleri hastalarımızın bakım ve dinlenme zamanları dikkate alınarak düzenlenmiştir.
Hastamızın sağlığı açısından ziyarete gelen kişilerin hasta odasında kalma süreleri çok uzun olmamalıdır. Bunun için ziyaret süresinin 10 dakika ile sınırlandırılmasına ve odada 2 kişiden fazla sayıda ziyaretçi olmamasına özen gösteriniz.
Hastanemiz ziyaret saatleri öğle 12:00- 13:00 ve akyam 18:30-20:30 saatleri arasındadır.
Hastaların sağlığı açısından gürültü kirliliği nedeni ile hastane içinde cep telefonlarınızı sessiz moduna ayarlayarak kullanılması gerekmektedir.
Ateş, öksürük, aksırık ve balgam çıkarma gibi şikayeti olanlar ve bilinen bir enfeksiyon hastalığı olan kişiler, herhangi bir kronik hastalığı olan kişiler, enfeksiyon almaya yatkın olan kişiler ve 12 yaşından küçük çocukların vücut direnci büyüklerden daha zayıf olduğundan dolayı mümkün olduğunca hasta ziyaretlerine ve hasta olmadıkları sürece hastane ortamına getirilmemeleri gerekir. Ancak bazı durumlarda çocukların hasta ziyaretinin hasta iyileşmesi üzerinde olumlu etkileri olduğundan enfeksiyon kontrol ilkelerine uymak kaydı ile hastanın çocuklarına ve kardeş çocukların ziyaretine izin verilebilir.
Hastanızı takip eden doktorun hasta ziyaretine izin vermediği özel durumlarda, toplumda salgın varlığında, bağışıklık sistemi baskılanmış hastalarda ziyaret kısıtlaması getirilebilir. Hastanızın sağlığı açısından bu gibi durumlarda lütfen ısrar etmeyiniz.
Sağlık Kuruluşları içinde sigara içilmesi yasaktır.
Hastanızın sağlığını korumak için lütfen dışarıdan yiyecek-içecek getirmeyiniz.
Ziyarete gelirken, topraklı çiçek ve vazoya konulmak üzere buket çiçek getirmeyiniz. Bu çiçekler hastanız için enfeksiyon riski taşıdığından hasta servislerine kabul edilmemektedir. Getirilen çiçekler, Danışma tarafından alınarak, taburculuk sırasında hastanıza teslim edilmektedir.
Ziyaret sırasında, hastanın ve kendi sağlığınız açısından ortamdaki eşya / alanlara, hastaya bağlı bulunan ekipmanlara dokunmamaya ve hasta yatağına oturmamaya lütfen dikkat ediniz.
Ziyaret öncesi ve sonrası mutlaka el hijyeninize özen gösteriniz; ellerinizi yıkayınız ve/veya dezenfekte ediniz.
Ziyaret sırasında hasta oda kapısında asılı uyarı gördüğünüzde hemşire ile görüşmeden hasta odasına girmeyiniz.
İzolasyon altına alınmış olan hasta ile temas gerektiren durumlarda izolasyonun kategorisine uygun olarak gereken önemlerin alınmasında sağlık personeli tarafından belirtilen talimatlara uyunuz.
Ziyaretiniz sırasında hasta ve yakınlarının mahremiyetine özen gösteriniz.
Hastalarımızın yanında (kendisine zararı olabileceği için) duygusal durumunuzu yansıtacak ağlama, bağırma gibi davranışlarda bulunmamaya dikkat ediniz.

BELEN DEVLET HASTANESİ REFAKATÇİ POLİTİKASI
 
1-Refakatçi sayısı bir kişiyle sınırlıdır.
2-Refakatçi vizite ve tıbbi bakım sırasında hastanın yanında bulunmamalıdır.
3-Hekim ve hemşire direktifleri dışında hastaya yönelik herhangi bir uygulama yapmamalıdır. Refakatçi, hastanın bakımına izin verilen ölçüde yardım eder.
4-İlgili hekim ya da hemşire istemi dışında, hastayı hastane dışına çıkarmamalı veya yatağını değiştirmemelidir.
5-Sizlere huzurlu bir ortam sağlanması için, refakatçilerin; hasta odası ve servis koridorlarında yüksek sesle konuşmaması, gürültü yapmaması, odalarda bulunan televizyonları başkalarını rahatsız etmeyecek şekilde kullanması; doktor vizite saatlerinde ve saat 22.00’den sonra telefonlarını kapatmaları veya sesini kısık tona ayarlamaları önemlidir.
6-Hastane içerisinde tütün ve alkol kullanımı yasalar ve hastane kurallarına göre yasaktır.
7-Refakatçilerin hastane dışından yiyecek ve içecek getirmemesi, diyetisyen kontrolü olmayan hiçbir yiyeceğin hastaya verilmemesi gerekmektedir.
8-Refakatçi için hasta kabulü sırasında bir refakatçi kartı verilir.
9-Refekatçi değişiminde mutlaka hemşiresine bilgi verilmesi gerekmektedir.
10-Refakatçi genel hastane kurallarına uymakla yükümlüdür. İhlali halinde, hastanıza refakat durumunuz kabul edilmeyecektir.
11-Tüm bunların dışında refakatçi olarak, hastanın sağlığı açısından herhangi bir sorun olduğu zaman öncelikle servis hemşirelerine bilgi vermelidir. Servis hemşirelerinin bilgisi dışından herhangi bir müdahalede bulunmamalıdır.

NASIL MUAYENE OLURUM
Gerekli olan resmi sevk kağıdınız, kimlik belgeniz, vizite kağıdınızı yanınızda bulundurunuz

Önce bilgisayar kaydı yapılmak üzere polikliniklerin bulunduğu yerlerdeki kayıt birimlerine uğrayınız.
Kaydınızı yaptırınız.
Kayıt sonrası size verilen barkodla muayene olacağınız polikliniğe uğrayınız.
Muayene için size verilen barkoddaki sıranızı bekleyiniz.
Sıramatiklerde sıra numaranız ve isminiz yanınca polikliniğe giriniz.
Ücretli muayene olacaksanız vezneye uğrayarak, muayene ücretini yatırınız ve size verilen evrakla muayene olacağınız polikliniğe uğrayınız.
Hasta tanıtım kartı, TC. kimlik numarası ve bilgisayar numarası ile gelmeniz kayıt işlemlerini kolaylaştıracaktır.
Hangi Belgeleri Getirmeliyim?

SSK çalışanı iseniz;

TC Kimlik Nolu Geçerli kimlik belgesi,
SSK eş, çocuk, anne, baba ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin  TC kimlik Nolu kimlik belgesi
Bağkur çalışanı iseniz;

 TC kimlik Nolu kimlik belgesi
Emekli Sandığı ise;

 TC kimlik Nolu kimlik belgesi
Yeşil Kart ise;

TC Kimik Nolu geçerli kimlik belgesi
Memur kendisi için;

 TC kimlik Nolu kimlik belgesi
Memur eş, çocuk ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler için;

 TC kimlik Nolu kimlik belgesi
ile müracaat ederek hastanemizden hizmet almanız mümkündür.

NASIL TAHLİL-TETKİK YAPTIRABİLİRİM?
-Tahlil ve Tetkik Ünitelerinin bulunduğu yerler
Biyokimya Laboratuvarı (zemin kat)
Röntgen (zemin kat)
EKG
Kan tahlil neticeleri sonuçlandığında otomatik olarak doktorunuzun bilgisayarına gönderilmektedir.
Ayrıca hastanemizin web sayfasında bulunan laboratuvar sonuçları linkinden ve e-devlet şifrenizle e-nabız uygulaması üzerinden de tüm tahlil ve görüntüleme sonuçlarınıza ulaşabilirsiniz.
Sağlıklı günler dileriz.

ENGELLİ REHBERİ
Sağlık Kurumlarında Engelli Bireyler İçin Ulaşılabilirlik Temel Bilgiler Rehberi
https://dosyahastane.saglik.gov.tr/Eklenti/260545/0/ulasilabilirlik-rehberipdfpdf.pdf

ANLAŞMALI KURUMLAR
Belen Devlet Hastanesi, SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu), Yurtdışı Sigortalılar, ücretli hastalar ve tüm hasta gruplarına hizmet vermektedir.

TIBBİ SOSYLA HİZMETLERİ BİRİMİ
TIBBİ SOSYAL HİZMET NEDİR?

                Hastaların tedavi programlarından en üst düzeyde yararlanmalarını sağlamak amacıyla; bireylerin, ailelerin ve toplumların sosyal sağlığının korunmasını ve geliştirilmesini, tedavi sürecinde hastanın ailesi ve çevresi ile ilişkilerinin düzenlenmesini, tedavi sürecini etkileyen psiko-sosyal ve sosyo-ekonomik sorunların zamanında çözümlenerek bireylerin sosyal işlevselliğini yeniden kazanmasını sağlayan mesleki faaliyettir.

SOSYAL ÇALIŞMACI KİMDİR?

            Hastanede ayakta veya yatarak tedavi görenhastaların tıbbi tedaviden etkin bir biçimde yararlanmaları amacıyla yürütülecek sosyal, psikolojik, ekonomik, eğitici, destekleyici ve geliştirici hizmetleri planlayan-sunan, hastanın ailesi ve çevresi ile ilişkilerinin düzenlenmesi, hastaneden çıktıktan sonra kişisel ve ailevi sorunlarının çözümlenmesi, bireylerin sorunları ile  baş etme becerilerinin geliştirilmesi gibi hizmetleri mesleki bilgi, beceri ve bir disiplin içinde uygulayan, üniversitelerin 4 yıllık Sosyal Hizmet Bölümünü bitirmiş ve Sosyal Çalışmacı unvanını almış kişi veya kişilerdir.


HANGİ DURUMLARDA SOSYAL HİZMET BİRİMİNE BAŞVURULABİLİR?

Sosyal Hizmet Birimi tarafından hasta ve yakınlarına sunulan hizmetler özetle şunlardır:

 • Kimsesiz, terk ve bakıma muhtaç hastalar

* Engelli Hastalar

* Sağlık Güvencesiz Hastalar

* Yoksul Hastalar

* Aile İçi Şiddette Maruz Kalmış Hastalar

* İhmal ve istismara uğramış çocuk ve kadın hastalar

* Mülteci ve sığınmacı hastalar

* İnsan ticareti mağduru hastalar

* Yaşlı, dul ve yetim hastalar

* Kronik Bakım hastaları

* Psiko-Sosyal Desteğe İhtiyacı Olan hastalar

* Alkol ve madde bağımlısı hastalar

* Aile İçi İletişim ve Genç-Aile Çatışması yaşayan bireyler

* İl dışından gelen hastalar

* Hastalığa ve tedavi sürecine uyumda zorlanan hastalar

* Acil Servise İntihar Nedeni ile başvuran hastalar